RAIN Methode in Meditatie
Hè hè, je zit. Je hebt een goed plekje gevonden en wat tijd vrijgemaakt om lekker te gaan mediteren. Je weet nu wat bezoekers zijn, dus je bent er klaar voor! Of toch niet? De RAIN methode is een handige houvast tijdens meditaties. Het helpt je omgaan met die irritante bezoekers waar je maar niets mee kunt.
Ik weet niet zeker wie de methode voor het eerst heeft bedacht. Ik denk dat het Tara Brach was maar ik zou er zomaar naar kunnen zitten. Ik heb de methode zelf geleerd tijdens mijn meditatieleraren opleiding dus ik ga het hier uitleggen zoals ik het heb geleerd.
Elke letter in het woord RAIN staat voor een woord. Namelijk:
Recognize
Acceptation
Investigation
Non-identification
Die woorden geven de volgorde aan waarin je met je bezoeker kunt werken. Het zijn stappen die je kunt nemen en die je zullen helpen tijdens je omgang met je bezoeker.
RECOGNIZE
Tijdens je meditatie heb je de intentie om bij je anker te blijven, dat is vaak de ademhaling. Het is niet meer dan normaal dat je op een gegeven moment toch afgeleid raakt. De eerste stap is dan het herkennen dat er een bezoeker is, dat er iets is dat je afleidt. Herken wat er gebeurt en dat je niet meer met je aandacht bij je oorspronkelijke anker kunt blijven. Het is belangrijk om niet gefrustreerd te raken doordat je bent afgeleid. Het feit dat je het nu opmerkt is juist waar het om gaat. Dat betekend dat je nu weer opmerkzaam bent. Het is dus onderdeel van de meditatie beoefening. Je probeert nu het standpunt van toeschouwer aan te nemen. Je observeert wat er gebeurt.
ACCEPTATION
Nadat je hebt opgemerkt dat je bent afgeleid is de volgende stap acceptatie. Je accepteert dat er een bezoeker is, dat er iets is wat je afleidt. Je accepteert de situatie zoals deze is. Je raakt niet gefrustreerd doordat je afgeleid was of door hetgeen je heeft afgeleid maar accepteert het als onderdeel van de meditatie beoefening.
INVESTIGATION
Dan ga je onderzoeken. Blijf hier nog steeds de toeschouwer, dit helpt je om niet weer terug in die afleiding te duiken. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:
Hoe verhoud ik me tot mijn bezoeker?
Is het een bezoeker die regelmatig terug komt?
Heb ik oordelen over mijn bezoeker en kan ik deze loslaten?
In eerste instantie ben je waarschijnlijk geneigd om jezelf de vragen vrij letterlijk te stellen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je ze meer intuïtief gaat beantwoorden. Je observeert wat er gebeurt, blijft in de rol van toeschouwer. Dan kom je meer in de richting van:
Wat is de bezoeker?
Wat is mijn gemoedstoestand hierbij? Positief, neutraal of negatief.
Wat neem ik waar in mijn lichaam? Hoe uit de gemoedstoestand zich in mijn lichaam?
Je gaat dus niet meer in op wat je bezoeker is maar wat het met je doet. Je observeert wat er met jou gebeurt. Waarschijnlijk zul je merken dat er continue veranderingen zijn. De enige constante is verandering. Dat geld in deze wereld, in je leven en in je meditatiebeoefening. En als je nog iets dieper gaat ook in wat je waarneemt in je meditatiebeoefening.
NON-IDENTIFICATION
Jij bent niet je gedachte, jij bent niet je gevoel. Jij bent volledig de toeschouwer. Nu keer je af van het benoemen of zelfs het intuïtieve analyseren, je neemt enkel waar. Er is niets behalve het waarnemen. Je zult waarschijnlijk merken dat je je bezoeker minder sterk wordt en naar de achtergrond verdwijnt. Je kunt nu weer terugkeren naar je originele anker, in dit geval je ademhaling.
Natuurlijk staat het je vrij om hier een beetje mee te spelen. Je hoeft jezelf niet vast te zetten in de stappen. In het begin zul je er ook meer mee bezig zijn maar uiteindelijk zul je merken dat het steeds mee vanzelf gaat en je er niet meer bij na hoeft te denken. En waarschijnlijk heb je ook lang niet altijd ook echt alle stappen nodig.
Dat was het weer voor vandaag. Vergeet niet dat je RAIN ook buiten je meditatiebeoefening kunt gebruiken, als mindfulness-techniek. Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.
❤ Eva
Commenti