Zero Waste Menstruatie Routine
Deze post is voor iedereen die menstrueert, of die het misschien interessant vindt om erover te lezen. Voor mij begon het hele avontuur van herbruikbare menstruatieproducten in 2016. Nu dus bijna 7 jaar geleden. Ik was er eigenlijk van overtuigd dat het begon met wasbaar maandverband maar ik heb het nagekeken en kennelijk was mijn cupje er 2 jaar eerder. Grappig hoe je geheugen dingen vervormd... We gaan in deze post redelijk de diepte in dus als je niet van bloederige, en vrij persoonlijke details gediend bent, ben je vrij om weg te klikken.
WAAROM ZERO WASTE? | wegwerp vs herbruikbaar
Ik heb al heel lang interesse in zero waste. En die interesse begon al ver voordat ik op mezelf woonde. Voor mij was het dus kijken hoe ik zelf mijn afval kon verminderen zonder daar direct de rest van ons huishouden mee lastig te vallen.
Een van de eerste swaps die ik maakte was dus mijn menstruatie cupje. Ik gebruikte toen al een aantal jaar tampons en maandverband als back-up. Tampons wisselde ik eigenlijk iedere keer dat ik naar het toilet ging en mijn maandverband een paar keer per dag. Het komt erop neer dat ik tijdens 1 cyclus toch al snel door een doosje tampons en een pakje maandverband heen ging. Volgens mij zijn er ondertussen biologisch afbreekbare en gezondere alternatieven maar toen ik ze nog gebruikte, waren beide niet biologisch afbreekbaar. Dat is nogal een afvalberg over een heel leven uitgespreid.
MENSTRUATIECUPJE | waar het begon
In 2016 kwam ik denk ik via YouTube achter het bestaan van menstruatiecups. Ik heb me vervolgens helemaal verloren in alle informatie die er over te vinden was waarna ik koos voor een cupje van Lunette.
Lunette komt van origine uit Finland. Toen ik zo in de cupjeswerled dook kwam ik erachter dat destijds (geen idee hoe dat nu is) Lunette aan de hoogste standaarden voldeed van wat ik kon vinden. Ze gebruikten 100% medische siliconen voor hun cupjes en voldeden aan de EU standaarden. Dat was voor mij belangrijk.
MODELLEN | wat is goed voor jou?
Qua modellen zijn er steeds meer opties te krijgen. Dit geld ook voor de maten van de cupjes en hoe stevig ze zijn. Ik raad aan om er zelf in te duiken als je een cupje overweegt maar ik kan persoonlijk Lunette van harte aanbevelen. Lunette heeft twee modellen.
Model 1 is een wat kleiner model die gemaakt is van een zachtere siliconen. Dit is het model dat ik zelf heb. Over het algemeen wordt model 1 aangeraden voor vrouwen die geen kinderen hebben gebaard en ook niet op professioneel niveau sporten (Als je heftig sport zijn vaak je bekkenbodemspieren sterker, als je cupje dan te zacht is, is er een grotere kans op lekken.).
Model is een iets groter cupje dat gemaakt is van een wat stevigere siliconen. Over het algemeen wordt deze aangeraden voor vrouwen die wel kinderen hebben gebaard of die intensief sporten. Op hun website heeft Lunette een tool die je kan helpen om het beste model voor jou te kiezen.
Tot en met 31 december 2022 krijg je met de code "EVA20" 20% korting bij Lunette. Mocht je dus nog een mensturatiecupje willen aanschaffen dan is dit een mooie kans :)
CUPJE IN GEBRUIK | let it flow
Let's start with the basics. Voor je ook maar denkt aan het inbrengen van je cupje, wil dat deze goed schoon is. Daarom ga je je cupje aan het begin van je menstruatie goed schoonmaken en ontsmetten, dit doe je door je cupje even te wassen (hiervoor heb je speciale cup cleansers) en daarna gedurende 5 tot 10 minuten uit te koken. Dit kan in een pannetje op het fornuis of in de magnetron. Zorg er in ieder geval voor dat het cupje genoeg water heeft of vrij in te drijven zodat het niet verbrandt.
INBRENGEN
Als je cupje goed schoon is kun je hem inbrengen. Zorg ervoor dat je je handen hebt gewassen zodat je niet je brandschone cupje weer vies maakt met je handen. Zowel je cupje als je handen moeten goed schoon zijn. Als je je cupje net hebt uitgekookt raad ik aan om het even onder koud water te spoelen. Geloof me, van een heet cupje inbrengen wordt je niet gelukkig...
Oké, dus je handen en het cupje zijn schoon, tijd om het in te brengen. Als je je cupje in je handen hebt dan zul je merken dat hij behoorlijk flexibel is. Gelukkig maar, anders zou inbrengen niet zo gemakkelijk gaan. Je kunt je cupje op verschillende manieren vouwen zodat je hem kunt inbrengen.
Ik gebruik zelf eigenlijk altijd de C-fold. Hierbij vouw je je cupje eigenlijk gewoon doormidden over de lengte. Het voordeel is dat hij nu in zijn geheel smal is. Zelf vind ik dit de makkelijkste manier. Hij is makkelijk vast te houden en klapt makkelijk uit als je hem hebt ingebracht.
Dan is er de punch down fold. Hierbij neem je een van de randen en duw je die naar binnen het cupje in. Nu heb je een soort driehoekje die je kunt inbrengen. Het voordeel is dat het puntje nu heel smal is wat inbrengen makkelijker kan maken. Maar in het midden is hij nu vrijwel nog de volle breedte. Als je hem hebt ingebracht wil je wel goed dubbel checken dat de rand weer helemaal is uitgeklapt. Dat doe je door met je vinger langs de rand van je cupje te voelen. Als hij niet goed is uitgeklapt dan kan het cupje gaan lekken. Je kunt simpelweg in de onderkant van je cupje knijpen, meestal klapt hij dan goed uit.
Als laatste heb je nog de triangle fold. Hierbij knijp je je cupje dicht en vouw je een uiteinde van de rand naar beneden. Zo ontstaat er een driehoekje. Zelf vind ik het lastig om het zo goed vast te houden als je het inbrengt. Hij klapt namelijk heel makkelijk weer uit. Wat dan ook weer een voordeel is als hij er eenmaal in zit.
Er zit absoluut een learning curve aan het inbrengen van je menstruatiecupje. Ik raad je aan om de verschillende manieren van vouwen eens uit te proberen en te kijken wat voor jou het beste werkt. Check ook altijd goed of je cupje helemaal is uitgeklapt. Als dat niet zo is dan ontstaat er geen vacuüm en kan je cupje gaan lekken.
VERWISSELEN
Je kunt je cupje zo'n 12 uur ongestoord laten zitten voor je hem leegt en schoonmaakt. Dat vind ik er ook zo ideaal aan. Je hoeft er de rest van de dag niet meer aan te denken.
Om je cupje eruit te halen ga je in een squat houding boven het toilet hangen. Hoe dieper je zit, hoe makkelijker het is om je cupje eruit te halen omdat het de diepte van je vagina verkleint. Je cupje komt daardoor dus verder naar beneden. Als je nog steeds moeite hebt om hem te vinden dan kun je een beetje "duwen". Alsof je naar de wc gaat, het voelt alleen net even anders. Je perst als het ware met je bekkenbodemspieren het cupje naar beneden. Het naar beneden duwen en intrekken van je cupje kun je rustig oefenen.
Kun je nog niet bij de basis, dan kun je voorzichtig aan het steeltje trekken. Beweeg het cupje een beetje heen en weer om het naar beneden te "wandelen". Als je bij de basis van je cupje kunt dan knijp je daarin om het vacuüm te verbreken. Nu kun je het mentstuatie cupje er voorzichtig uittrekken en in het toilet legen. Je kunt dit natuurlijk ook goed in de douche doen.
Als je cupje is geleegd dan maak je het schoon. Dit doe je iedere keer dat je hem leegt. Spoel eerst je cupje met koud water schoon. Warm water kan ervoor zorgen dat het bloed je cupje verkleurt. Als hij goed gespoeld is kun je je cupje wassen met warm water en een cup cleanser. Goed afspoelen en hij is weer klaar voor gebruik.
EINDSCHOONMAAK
Aan het einde van je menstruatie is het tijd om je cupje weer goed te ontsmetten voor je hem opbergt. Maak het cupje eerst normaal schoon zoals je net hebt gelezen. Daarna kook je hem weer uit, net als aan het begin van je menstruatie. Droog het cupje goed af en berg het op in het stoffenzakje waarin het wordt geleverd. Zorg ervoor dat je het nooit in een luchtdichte verpakking opbergt, dan krijgen bacteriën mogelijk de kans in je cupje en dat wil je niet. Een stoffenzakje is daarom perfect. Zo kun je hem droog bewaren terwijl er wel nog lucht door kan.
HERBRUIKBAAR MAANDVERBAND | nooit meer op
Sinds 2018 gebruik ik ook herbruikbaar maandverband. Wat een verademing was dat zeg! Persoonlijk vind ik het vele malen comfortabeler dan de wegwerp variant. Je vouwt ze gewoon om je eigen slip heen en maakt ze aan de onderkant met een drukketje vast. Super makkelijk en niet meer het gedoe met die plak strips. Wat ook zo fijn is, nooit meer snel naar de winkel om nieuwe te halen. Je hebt altijd je voorraadje in huis. Zelf heb ik ze van het merk Imsevimse en die bevallen goed. Je kunt ze onder andere kopen bij Cute Cotton of Leven Zonder Afval.
Net als bij wegwerpmaandverband heb je hierin allerlei maten, diktes en modellen. Hierbij kies je naar hoe hevig je bloedt, en wat je zelf prettig vindt. Ik heb zelf een aantal maten in huis, zowel voor 's nachts als voor overdag. Ik gebruik ze zelf als een backup naast mijn cupje dus in mijn geval kan ik voor een dunnere variant gaan die iets minder absorbeert. Maar kijk ook hier vooral wat voor jou werkt! Als je alleen het maandverband gebruikt dan wil je misschien iets dat meer kan opvangen. Vaak zijn er ook sets te koop waarin je verschillende maten krijgt, die zijn ideaal als je het voor het eerst koopt zodat je kunt kijken wat voor jou werkt. Daarna kun je kijken hoeveel je nog extra nodig hebt om jouw menstruatie comfortabel te maken.
Je wisselt je wasbare maandverband net zo vaak als de wegwerpvariant. Hoe vaak dat is, is heel persoonlijk. Je kunt het gemakkelijk in een klein vierkantje opvouwen en in een lekdicht zakje doen tot je het kunt wassen. Geen probleem dus onderweg.
Als je klaar bent om je maandverband te wassen, dan spoel je het net als je cupje eerst goed uit met koud water. Dit doe je net zo lang tot het water dat je eruit spoelt helder is. Daarna kun je het gewoon op de hand of in de wasmachine wassen. Eigenlijk heel makkelijk dus. Ik raad wel aan om het zo snel mogelijk te wassen, hoe eerder je het was, hoe makkelijker het is om het vlekvrij te houden. Ja dat kan! Je wasbare maandverband vlekvrij houden. Ik heb zelf witte met zwarte stipjes gehad, het heeft heel wat jaar geduurd voor die begonnen te verkleuren.
Ik droog ze het liefst gewoon aan de waslijn in de zon, de zon werkt namelijk antibacterieel. Als het goed droog is, kun je het gewoon weer opbergen en is het weer klaar voor gebruik.
MENSTRUATIE SLIPS | geen comfort compromis
Mijn nieuwste ontdekking zijn menstruatieslips. Ik gebruik ze nu een aantal jaar van Modibodi. En met veel plezier. Waar het herbruikbare maandverband al een verademing was, was dit dat nog meer. Je voelt namelijk bijna niet dat je iets anders aan hebt.
Er zijn ontzettend veel modellen te krijgen en ook hier geld weer dat het vooral op persoonlijke voorkeur uitkomt, net als met gewone slips. Of je nu een klassieke slip, short, string of tailleslip wil, het is er allemaal. Hierbij heb je net als met het wasbare maandverband dat er verschillen zijn in de absorptie van de slip.
Wassen is precies hetzelfde als met het wasbare maandverband. Je spoelt het eerst goed uit met koud water, tot het spoelwater helder is. Daarna was je ze in de wasmachine of op de hand en laat je ze drogen.
Dat was het weer voor vandaag. Gebruik jij al herbruikbare menstruatieproducten? En wat vind je ervan? Laat het vooral weten in de comments. Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.
❤ Eva
Comentarios