Zero waste zonnebrand
Oh my, de zon staat weer hoog in de hemel en wat een lekker zomers weer! De meeste mensen zullen het ermee eens zijn dat het heerlijk is om van die zon te genieten. Die warme stralen op je huid te voelen, vitamine D in overvloed. Maaaaar... Toch is het ook belangrijk om onze huid voldoende te beschermen tegen die zon en dat is lang niet altijd even makkelijk als je dat op een natuurlijke en afvalarme manier wilt doen.
Chemische filters vs fysieke filters
Iedereen weet tegenwoordig wel dat het belangrijk is om de huid te beschermen voor de schadelijke effecten van de zon. En die bescherming komt het liefst in de vorm van een UVA en een UVB filter. En als je een beetje bekend bent met de zero waste beweging dan weet je waarschijnlijk ook dat er een verschil is tussen chemische filters en fysieke filters. Maar wat is nu precies het verschil en hoe werken ze?
Chemische filters
Laten we beginnen met de chemische filters, wat de meeste conventionele zonnebrandmerken gebruiken. Een chemisch filter wordt door de huid geabsorbeerd, het trekt in. Na ongeveer een half uur doet het echt zijn werk en ben je beschermd. De bescherming komt doordat het chemische filter de zonnestralen absorbeert waardoor ze niet door de huid zelf geabsorbeerd worden.
Het nadeel van de chemische filters is dat ze lang niet altijd milieuvriendelijk zijn maar ook niet altijd even gezond zijn voor ons zelf. Onderzoek laat zien dat een hoop van de gebruikte filters huidirritatie kunnen veroorzaken, iets waar ik mijn mijn gevoelige huid zelf snel last van heb. Ander onderzoek toont aan dat verschillende chemische filters ook verstoringen in de hormoonhuishouding kunnen veroorzaken.
Fysieke filters
Fysieke filters staan ook wel bekend onder de naam minerale filters. Deze filters trekken niet in de huid maar vormen een laagje op de huid de de zonnestralen weerkaatsen. De stralen komen zo dus niet bij de huid terecht. Dit effect is duidelijk te zien aan de witte waas die de zonnebrand achterlaat op de huid, dit is dan ook direct weer een nadeel van minerale filters.
De mineralen die meestal worden gebruikt voor dit soort filters zijn titaniumoxide en zinkoxide. Soms zie je het woord "nano" erbij staan. Dit betekent heel simpel gezegd dat de filters in extreem kleine stukjes zijn geknipt. Hierdoor laten ze minder een witte waas achter maar mogelijk kunnen ze doordat ze zo klein zijn alsnog de buitenste lagen van de huid doordringen.
Gemixte filters
En dan heb je nog een mix van de twee verschillende filters. In dit type zonnebrand wordt er dus gebruik gemaakt van zowel chemische als fysieke filters. Zelf gebruik ik deze liever niet omdat je daarmee nog steeds gebruik maakt van de chemische filters.
Factor, wat betekent dat nu echt?
Waarschijnlijk weet je dat de factor van je zonnebrand iets zegt over de bescherming die het biedt tegen de zon. SPF staat voor Sun Protection Factor. Maar hoe zit dat nu precies? SPF zorgt voor bescherming tegen de UVB-stralen, ultraviolet B straling. Een ezelsbruggetje is UVB, UV-Burn (brand). Dit is de straling die ervoor zorgt dat je bruin wordt, maar ook dat je verbrand. Deze straling is in de zomer sterker dan in de winter. Mensen met een donkere huid hebben van nature een hogere "SPF" in hun eigen huid, ze kunnen dus langer in de zon zijn zonder te verbranden dan iemand met een lichtere huid.
UVB-stralen komen niet verder dan de buitenste lagen van de huid, een andere bekende straling, die wel tot dieper in de huid doordringt is UVA, UV-Aging. Dit is de straling die ervoor zorgt dat je huid eerder verouderd, onder andere door de afbraak van collageen, welke dieper in de huid ligt. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je eerder rimpels krijgt. Ook kan het de DNA van je huidcellen beschadigen wat er uiteindelijk toe kan lijden dat je huidkanker ontwikkeld. Deze straling is vergelijkbaar qua kracht door het hele jaar heen. De SPF factor zegt echter niets over de bescherming tegen deze UVA-stralen. Iemand met een donkere huid is dus NIET beter beschermd tegen UVA-stralen dan iemand met een lichte huidskleur. Hiervoor is dus iedereen aangewezen op zonbescherming.
De SPF factor staat voor hoe lang je (extra) in de zon kunt blijven zonder te verbranden (de UVB, UV-Burn stralen dus). Als je normaal gesproken 5 minuten in de zon kunt blijven voordat je verbrand, dan is dat met een SPF 30 150 minuten (30 x 5 min). Dit betekent dus niet dat het verstandig is om de hele dag in de zon te liggen zonder je opnieuw in te smeren met je SPF, of liever nog, gewoon uit de zon te gaan en de schaduw op te zoeken.
Kleding
Een mooie optie voor zonbescherming is kleding. Denk hier aan lange mouwen en lange pijpen, hoeden etc. Het gaat erom je te bedekken. Om niet helemaal weg te smelten vind ik zelf linnen een heel fijne stof. Een natuurlijk materiaal, dat goed ademt en lekker koel draagt.
Er is speciale kleding met een SPF factor, die is getest op hoe goed het beschermd tegen de zon. Dingen waar je anders rekening mee moet houden is dat een stof waar je meer licht doorheen ziet als je deze tegen het licht houd, minder goed beschermd dan iets waar je minder licht doorgeen ziet komen. Hoe dichter de stof, hoe beter de bescherming dus.
Merken
Ik heb zelf niet extreem veel low waste zonnebrandcrèmes getest maar ik dacht dat het de moeite waard was om te delen welke ik zelf wel heb gebruikt en wat ik daarvan vind.
Naïf care
Naïf care is tot nu toe het enige low waste zonnebrandmerk waarvan ik daadwerkelijk een hele tube op opgebruikt. Een goed teken dus. Ik gebruik hun zonnebrand voor het gezicht dagelijks. Deze smeert prettig uit en de witte waas is minimaal en, in ieder geval met mijn lichte huid, gemakkelijk weg te werken.
Het enige wat ik er niet prettig aan vind, is het feit dat er parfum in zit. Een ander minpunt is dat hij vrij vettig aanvoelt op het gezicht. En dat komt van iemand met een vrij droge huid die dagelijks met veel plezier pure olie op haar gezicht gebruikt. Maar waar normale olie gewoon intrekt, doet deze crème dat niet. Minder gebruiken is een optie maar de bescherming is in dat geval natuurlijk ook minder.
De verpakking is van plastic maar als grondstof gebruiken ze suikerriet en geen aardolie. Dat is dus beter maar nog altijd niet ideaal aangezien ik liever geen plastic gebruik.
Junglück
Een zonnebrand crème die ik pas vrij recent heb geprobeerd is van Junglück. Groot voordeel, geen parfum. Hij trekt redelijk goed in. Als je de crème uit het flesje pompt is hij vrij dun, een soort lotion. Waar de crème van Naïf Care vettig aanvoelt, voelt deze crème meer plakkerig als hij op de huid wordt aangebracht. Maar trekt vrij goed in, hij blijft dus niet heel plakkerig.
De minpunten van deze crème zijn dat hij iets lastiger is uit te smeren. Je kunt de crème wel in de huid werken maar niet zo makkelijk als die van Naïf. Het uitsmeren op zich is geen groot probleem door de dunne consistentie maar het wegwerken van de witte waas kost wat meer moeite. Ik heb een vrij lichte huid waardoor het voor mij goed te doen is maar ik denk dat iemand met een donkerdere huid er meer moeite mee gaat hebben. Een ander nadeel is dat deze zonnebrandcrème zich hecht aan ieder velletje en stukje droge huid. Die kleuren mooi wit, en dat is niet in te werken. Voor iemand die van nature al een droge huid heeft is dat niet ideaal. Als ik wat stukjes huid heb die extra droog zijn, gebruik ik deze crème dan ook niet.
Dat gezegd hebbende, sinds ik deze crème heb, draag ik deze vaker dan die van Naïf Care. Met name omdat ik deze prettiger vind voelen op de huid en hij geen parfum heeft. Ik ga soms alleen terug naar de Naïf Care als mijn huid echt heel droog is.
De crème komt in een glazen pompflesje. Het pompje is van plastic (al denk ik niet dat ik dat ooit anders heb gezien) maar de fles zelf van mooi bruin glas. Het flesje heeft dan ook mooie en luxe uitstraling.
Dat was het weer voor vandaag. Heb jij nog tips voor zonbescherming? Laat het me vooral weten! Voor nu veel succes met de volgende stappen op jouw brug en ik wens je alle geluk toe en een prachtige rest van je dag.
❤ Eva
Bronnen
Heurung, A. R., Raju, S. I., & Warshaw, E. M. (2014). Adverse reactions to sunscreen agents: epidemiology, responsible irritants and allergens, clinical characteristics, and management. Dermatitis : contact, atopic, occupational, drug, 25(6), 289–326. https://doi.org/10.1097/DER.0000000000000079
Wang, J., Pan, L., Wu, S., Lu, L., Xu, Y., Zhu, Y., Guo, M., & Zhuang, S. (2016). Recent Advances on Endocrine Disrupting Effects of UV Filters. International journal of environmental research and public health, 13(8), 782. https://doi.org/10.3390/ijerph13080782
Comments