BrellaVio spijkermatten: Ontspan, verlicht pijn en slaap beter
Yin Yoga
Yin yoga is een relatief nieuwe yogavorm die pas eind jaren 80 is ontwikkeld door grondlegger Paul Grilley. De laatste jaren wordt deze rustige yogavorm steeds populairder.
Yin yoga is een heel rustige vorm van yoga waarin de yoga houdingen (asana's) meerdere minuten (meestal tussen de 3 en 6 minuten) worden vastgehouden. Door langer in een houding te zitten/liggen heb je meer tijd om de in de houding te verdiepen en ook met de ademhaling te werken. Het langer vasthouden van de houdingen zorgt er ook voor dat je hiermee mooie effecten in het bindweefsel te weeg kunt brengen. Dit zorgt ervoor dat het een geweldige yogavorm is voor beginners omdat de houding zorgvuldig wordt opgebouwd vanuit de basis en je de tijd hebt om kennis te maken met de houdingen. Maar ook voor gevorderde is yin yoga een mooie vorm omdat je de tijd krijgt om verdieping te zoeken in de houdingen. De langere tijd van het vasthouden van de houdingen is tegelijkertijd ook de grote uitdaging binnen de yin yoga. Hoewel yin yoga er in eerste instantie makkelijk uit kan zien, is dit het zeker niet. Yin yoga is echter niet bedoeld als volledige oefening maar als aanvulling op actievere (yang) yoga- en of bewegingsvormen.
Over het algemeen word er bij de lessen van Bridge of Life studio rekening gehouden met beginners en voor meer gevorderde studenten worden er vervolgens extra opties gegeven om een stapje dieper te gaan.
In yin lessen wordt vaak een combinatie gebruikt van de houdingen (asana's), ademtechnieken en een stukje meditatie. Dat gezegd hebbende kan yin yoga absoluut ook een mooie uitdaging zijn omdat je stil blijft liggen in een houding.
In essentie is yin yoga zacht. Er wordt gericht gewerkt met het ontspannen van de spieren in de houdingen. Door de lange zit is het ook mogelijk om effectief op de fascia van het lichaam in te werken. Omdat ieder lichaam anders gebouwd is, zijn er binnen de yin yoga geen "perfecte" uitvoeringen of uitlijningen van de houdingen. Er wordt gewerkt met doelgebieden en om daar effectief op in te werken wordt voor ieder lichaam de juiste aanpassingen gezocht zodat de houding veilig en effectief uitgevoerd kan worden.
De naam yin yoga komt uit het concept van yin en yang. Dit zijn twee helften, of delen, die continu in beweging zijn en samen een geheel vormen. Het een volgt steeds het ander op en zo zoeken ze continu naar een evenwicht. "Yin" staat hierin voor de schaduw kant, "yang" voor de lichte zonnige kant. Dit concept zie je overal om je heen terug. Zo heb je de nacht (yin) en dag (yang), vrouwelijk (yin) en mannelijk (yang), koud (yin) en warm (yang), maan (yin) en zon (yang).
Het is goed om te onthouden dat iets nooit volledig yin of volledig yang is. Zoals benoemd zijn ze altijd samen aanwezig en op zoek naar een evenwicht. Iets kan echter wel meer yin of yang zijn vergeleken met iets anders. Dag en nacht gaan continu in elkaar over, hierin is de nacht meer yin en de dag meer yang. Maar omdat ze continu in beweging zijn, is iets nooit helemaal yin of yang. Zo zijn bepaalde weefsels in ons lichaam ook meer yin of yang. Spieren zijn bijvoorbeeld meer yang en het bindweefsel, de botten en de pezen en banden meer yin. Yin yoga richt zich dan ook meer op de yin weefsels van het lichaam. En het op een yin manier uitvoeren van de houdingen om dat voorelkaar te krijgen, dit zijn bijvoorbeeld het lang vasthouden en bewust proberen te ontspannen in de houding.
Mocht je meer willen lezen over de specifieke yogahoudingen neem dan eens een kijkje in het asanaboek.